Mahari låter hjärtat vara med i vården

 

Mahari låter hjärtat vara med i vården

ANUMARK. – Vi är en grupp som arbetar tillsammans här.
Det är väldigt viktigt att vi allihop trivs och fungerar bra ihop.

Det säger Mahari Tekle. Han arbetar som boendehandledare på ett gruppboende i Anumark, utanför Umeå, och det är han som får veckans VK-tårta.

När han hämtat sig från överraskningen betonar han hur viktigt det är att hela gruppen fungerar, för att de boende ska må bra. Mahari är den som har arbetat längst på boendet i Anumark, han har varit med sedan starten. Själv kom han som flykting, från Eritrea till Sverige, 1989. – Jag kom till Vännäs och fick sedan jobb på Brattby vårdhem 1990. När det lades ner fick jag flytta hit.

Han har därmed jobbat 25 år inom kommunens omsorg. Han har också varit gift i 25 år och lika länge har han varit förälder till systerns tre döttrar som blev föräldralösa. Dessutom har han fyra barn tillsammans med hustrun. Han konstaterar att han har flera anledningar att fira. Mahari trivs mycket bra med att arbeta inom vården. För honom blev det helt rätt när han nästan direkt hamnade där, när han kom till Sverige. – Det är bra att nyanlända kommer in i vården. Visst, det är viktigt att kunna språket, men det känns som att jag inte alltid behöver språket – jag har hjärtat! Den känslan verkar de boende känna av och det bidrar till att stämningen är god. – Jo, vi ”scannar” dem, men de scannar också oss. Det är ett samspel mellan mig och personen jag ska hjälpa, ja mellan oss allihop, för att det ska bli bra. Förtroendet är viktigt, både för Mahari och för de boende.  – Jag har själv en stor släkt här i Sverige, men Christer, som bor här och som jag även är

TISDAGSTÅRTAN: MAHARI TEKLE TRIVS MED DE BOENDE OCH ARBETET SOM BOENDEHANDLEDARE I ANUMARK Mahari låter hjärtat vara med i vården

kontaktperson för, känns också som min son eller min bror. De anhöriga kan också se att boendet fungerar bra. – Det krävs ett genuint människointresse för att jobba med det här. Det har Mahari, konstaterar Christers mamma Marie som var den som föreslog att Mahari skulle få en tårta. – Empati, intresse och vilja är vad som behövs, säger Mahari. Alla som bor här är olika, men jag vet var jag är och vad jag gör när jag byter rum. – Det finns så många glädjeämnen i det här jobbet. Vi gör saker tillsammans med de boende. Teori räcker inte, vi kan till exempel också hjälpas åt att skotta snö och på andra sätt visa hur man gör olika saker, som matlagning och städning. De boende har ju sina egna lägenheter här i huset.

Mahari Tekle engagerar sig i andra människor även på fritiden. En viktig uppgift är uppdraget som ordförande i eritreanska föreningen. – Vi ordnar bland annat läxhjälp och vi driver radioverksamhet, säger Mahari som själv är ansvarig för radioverksamheten. När Mahari kom till Sverige var han en av många flyktingar som kom hit samtidigt. – Då valde de ut fem personer som de tyckte skulle passa att jobba inom vården. Jag var en av dem. Det är jag glad för, jag hade egentligen inte räknat med att jag skulle jobba med människor på det här sättet. Inledningsvis arbetade han med personer med grava handikapp, numera handlar det mer om psykiatripatienter. Mahari har under åren vidareutbildat sig i yrket och tycker att han hamnat helt rätt. Det tycker även personerna han har ansvar för – och deras anhöriga.
MahariDärför får han tårtan
”Mahari ser och förstår de behov som de boende inte alltid kan uttrycka, han ger det lilla extra i sitt bemötande, och får de boendes tillit. Han ser till så det fungerar med aktiviteter och rutiner. Mahari är engagerad och brinner för sitt jobb. Han är en viktig länk till anhöriga och en person som gör skillnad i  tillvaron för de boende. Han och hans arbetskamrater gör ett bra jobb.”

Namn: Mahari Tekle  Ålder: 51 Född och uppvuxen: Eritrea
Bor: Umeå Familj: hustru, sju barn och fyra barnbarn
Gör: boendehandledare i  Umeå kommun

INGER NILSSON 090-17 60 41, inger.nilsson@vk.se